Drucken
30
Okt

Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce

There are no translations available.

rzepak

Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce w ostatnich latach wykazywało tendencje wzrostowe, co ma związek m.in. z rosnącą produkcją drobiu. Według wyliczeń Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ciągu ostatnich 5 sezonów krajowe zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych zwiększyło się o ponad 40% (w sezonie 2012/13 wyniosło ok. 4,1 mln t, podczas gdy w 2008/09 ok. 2,9 mln t). W bieżącym sezonie 2013/14 spodziewany jest dalszy wzrost konsumpcji – informuje w swoich analizach Bank BGŻ.

IERiGŻ oczekuje, że może ona wynieść blisko 4,4 mln t, tj. o prawie 6,5% więcej niż w sezonie 2012/13. W warunkach wciąż obowiązującego zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt kluczową rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na surowce wysokobiałkowe odgrywają śruty roślin oleistych. Ich zużycie wzrosło z ok.2,6 mln t w sezonie 2008/09 do ok. 3,7 mln t w sezonie 2012/13. W strukturze konsumpcji śrut dominuje śruta sojowa. Jej zużycie w ostatnich 5 sezonach kształtowało się w granicach ok. 1,7-1,9 mln t. Konsumpcja śruty rzepakowej w analizowanym okresie wynosiła ok. 650-870 tys. t, natomiast zużycie śruty słonecznikowej, jak ocenia IERGŻ, wzrosło z 310 tys. w sezonie 2008/09 do prawie 960 tys.t w sezonie 2011/12 (w sezonie 2012/13 wyniosło ok. 760 tys. t). O coraz większym wykorzystaniu śrut innych niż sojowa decydowały ich konkurencyjne ceny.

źródło: Bank BGŻ

 

pasze_biakowe

pasze_biakowe2