Drucken
14
Aug

Indeks światowych cen olejów i tłuszczów osiągnął wartość najniższą od 3 lat

There are no translations available.

olej_palmowy

W dalszym ciągu spadają globalne ceny olejów. Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w lipcu br. osiągnął wartość najniższą od 3 lat – informuje Portal Spożywczy za analitykami Banku Gospodarki Żywnościowej. Wyniósł on 191 punktów, co oznacza, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 91% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.

W stosunku do czerwca br., wartość indeksu obniżyła się o 7 punktów (3,3%), niemniej w porównaniu z lipcem 2012 roku była niższa o 15% (blisko 35 punktów).

Największy wpływ na spadek wartości indeksu miały obniżki cen oleju sojowego, co wynikało z dużej podaży eksportowej tego produktu (szczególnie na rynku argentyńskim), oraz ze słabszego popytu zgłaszanego przez sektor biodiesela. W kierunku spadku cen oleju sojowego mogły również oddziaływać oczekiwania co do wysokich zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych.

Według FAO, w lipcu spadły także ceny oleju palmowego, na co wpłynęły jego wysoka produkcja i mniejszy niż oczekiwano popyt importowy, zgłaszany m.in. przez Chiny. Obniżyły się również ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego.

źródło: portalspożywczy.pl