Spadek przetwórstwa rzepaku w UE w sezonie 2010/2011
Według raportu FAS USDA Oilseed Crop Update opublikowanego pod koniec sierpnia br. przerób rzepaku w UE w bieżącym sezonie 2010/2011 obniży się do 22,2 mln t z 22,9 mln t w sezonie 2009/2010. Będzie to przede wszystkim konsekwencją niższej podaży surowca -informują eksperci Banku BGŻ.
Spadku zbiorów rzepaku we Wspólnocie prawdopodobnie nie zrekompensuje wyższy import, m.in. dlatego że również na Ukrainie, Białorusi oraz w Rosji tegoroczna produkcja była niższa w porównaniu z ubiegłoroczną. Niemniej, wyższe światowe ceny rzepaku mogą oddziaływać w kierunku redukcji jego zapasów w ww. grupie krajów.
Prognozowany w bieżącym sezonie niższy przerób rzepaku w UE może być także wynikiem istotnej obniżki mocy produkcyjnych zakładów zajmujących się jego przetwórstwem w Niemczech. Ocenia się, że wskutek pożaru, jaki miał miejsce w kwietniu br., nastąpił ich spadek o ok. 1 mln t. Co więcej, w Holandii, zamknięto zakład, którego moce przerobowe w skali roku sięgały 185 tys. t. Powyższe jedynie częściowo może rekompensować wyższy przerób rzepaku w Bułgarii i Czechach (cele energetyczne) oraz w Wielkiej Brytanii (cele spożywcze).
Według autorów cytowanego raportu, niższy przerób surowca w UE, przy utrzymującym się wysokim popycie na olej rzepakowy, zadecydują o istotnym uszczupleniu zapasów końcowych oleju w sezonie 2010/2011. Ostatecznie prawdopodobnie ukształtują się one na poziomie 200 tys. t, co w stosunku do sezonu 2009/2010 będzie oznaczać prawie dwukrotny spadek (z 380 tys. t).
Źródło: http://www.portalspozywczy.pl